WAT IS SPELTHERAPIE?         

Speltherapie is een vorm van psychotherapie, geschikt voor kinderen van 3 t/m 12 jaar, die te maken hebben gehad met ingrijpende gebeurtenissen in hun leven.

Omdat kinderen zich beter kunnen uiten in spel dan in woorden, maak ik gebruik van alle vormen van speelgoed en een goed ingerichte spelkamer. Met speelgoed wat ze zelf uitkiezen kunnen  ze hun verhaal vertellen. 

Wat houdt ze bezig, wat zit ze dwars? Is er onverwerkt verdriet of boosheid en kunnen ze dat geen plaatsje geven door allerlei factoren?
Doordat er in de spelkamer de mogelijkheid is om deze emoties uit te spelen en de speltherapeut het kind volgt en niet stuurt, kan het kind oefenen met nieuwe gedragingen en krijgt het kind weer grip op zijn emoties. Al spelend vertelt het kind zijn verhaal.

Ik werk met de cliënt-centered methode. Dit houdt in dat het kind centraal staat en niet het probleem.
Het volgen van het kind staat voorop. Er hoeft niet gepraat te worden (mag wel). De kracht van de therapie zit in het spel.

Het uiteindelijke doel van speltherapie is dat het kind met (meer) zelfvertrouwen de wereld tegemoet kan treden en op eigen kracht verder kan.